SHARING KNOWLEDGE - CONNECTING PEOPLE - TACKLING CHALLENGES
regisztráció / bejelentkezés

Regisztráljon vagy jelentkezzen be

Írjon nekünk

Írjon nekünk

Gyakori kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

Hírlevélre feliratkozom

Hírlevélre feliratkozom

Ön miért keresi fel elsősorban az EIP AGRI portált?


Bizonyítsa be, hogy nem robot

A MEZTELEN CSIGÁK ELLENI VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGE TEJSAVÓS CSAPDÁZÁSSAL

A meztelen csigák a szántóföldi és kertészeti növények régről ismert kártevői. Kártételükkel jelentősen megnehezítik a kertészeti üzemek és különösen a házikertekben kertészkedők dolgát. Az általuk okozott kártétel a lágyszárú termesztett növényeken, zöldségféléken jelentkezik. Különösen jelentős kártétel alakul ki a gondozatlan területekkel határos házikertekben, ahol a csigák az elgyomosodott növényállományokban kiváló rejtekhelyeket találnak.

Megtekintés »

EURÓPAI FEJLESZTÉSEK A KÖRNYEZET VÉDELME ÉRDEKÉBEN A SZŐLŐ-BORSZEKTORBAN WINENVIRONMENT PROJEKT (ECO/08/239045; EU CIP-EIP)

A szőlő-bor ágazatban a szőlőtermelők és pincészetek a gyakran szembesülnek két fontos környezeti problémával, ami egyrészt a kemikáliák és növényvédőszerek nagyarányú használata a szőlőtermesztésben, illetve a jelentős víz és energiafogyasztás a borkészítés során. Ennek követése, az erőforrások minél optimálisabb felhasználása, a környezet kímélése, a gazdaságosság, valamint jogi előírások együttes figyelembe vétele minden gazdálkodó számára fontos, de nehéz feladat.

Megtekintés »

A GMO MENTESSÉGET BIZTOSÍTÓ NEOTRADICIONÁLIS TERMELÉSI ELJÁRÁS KIDOLGOZÁSA A SERTÉSTENYÉSZTÉSBEN

Az állattenyésztés jelenleg érzékelt egyik legnagyobb kihívása a biztos, GMO - mentes forrásból származó állati élelmiszer, amelyet megfelelő minőségben és mennyiségben, a környezet fenntarthatóságát szem előtt tartva, költséghatékonyan állítsanak elő úgy, hogy az állati takarmány származása beazonosítható legyen.

Megtekintés »

 • Már magyar nyelven is olvasható „A biogazdálkodás működik” c. EIP AGRI kiadvány!

  A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával magyar nyelven is elérhető az EIP AGRI Szolgáltató Pont által megjelentetett „A biogazdálkodás működik” c. kiadvány.

  Megtekintés »
 • Agrárkutatási konferencia Brüsszelben "Innovating for the future of farming and rural communities"

  Az EU AgriResearch konferencia célja, hogy kutatók, gazdálkodók, vidéki közösségek, ipari szereplők, tanácsadók, jogalkotók, polgárok és az NGO-k képvis ...

  Megtekintés »
 • Inspiráló ötletek: Kecskék jó társaságban – fenntartható megoldás élősködőktől szenvedő kecskék számára

  Emanuele La Barbera és Alessandra Rabittiis, umbriai olasz biogazdálkodók találtak egy természetes módszert arra, hogy csökkentsék a kecskék szenvedését okozó élősködők számát. Emanuele és Alessandra állománya 70 db Chamois kecsk ...

  Megtekintés »
 • Az ökológiai mezőgazdasági tudományok VI. nemzetközi konferenciája (ICOAS) 2018. november 7-9. Kismarton

  Dinamikus fejlesztések az ökológiai kutatásban - partnerségek megerősítése Európában és azon túl

  Megtekintés »
 • A SKIN jó gyakorlatok között magyar példákat is találunk!

  A SKIN rövid ellátási lánc tudás és innovációs hálózatának a célja, hogy az európai mezőgazdasági termelők, kutatók, szakemberek, döntéshozók és állampolgárok közötti tudásátadás révén ösztönözze az együttműködési ...

  Megtekintés »
« »

 

Az ökológiai mezőgazdasági tudományok VI. nemzetközi konferenciája (ICOAS) 2018. november 7-9. Kismarton

Dinamikus fejlesztések az ökológiai kutatásban - partnerségek megerősítése Európában és azon túl

2018.05.15.Megtekintés »

Talajtani Vándorgyűlés: Talajhasználat – funkcióképesség

2018.05.07.Megtekintés »

Inspiráló ötletek: “A legeltetés csodája” – vissza a gyökerekhez

Az emberek a tejtermelést jellemzően zöld réteken békésen legelő fríz tehenekkel kapcsolják össze. A tejtermelés intenzifikálásának jelenlegi tendenciái azonban gyakran azt jelentik, hogy a teheneket istállóban tartják és importált takarmánnyal táplálják. Az intenzív termelés egyszerűsítheti a gazdálkodást és növelheti a termelékenységet, de fokozza a külföldi piacoktól való függést, növeli a tej előállításához kapcsolódó áruszállítást, és a mező látványának egyre ritkábbá válását is eredményezi.

2018.04.23.Megtekintés »

A SKIN jó gyakorlatok között magyar példákat is találunk!

A SKIN rövid ellátási lánc tudás és innovációs hálózatának a célja, hogy az európai mezőgazdasági termelők, kutatók, szakemberek, döntéshozók és állampolgárok közötti tudásátadás révén ösztönözze az együttműködési hálózat létrehozását a különböző uniós mezőgazdasági ágazatokban a rövid élelmiszer-ellátási láncokról.

2018.04.13.Megtekintés »

Módosult az Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása c. Vidékfejlesztési Program keretében megjelent felhívás

Az Irányító Hatóság 2018. április 5-i Közleménye szerint a VP Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása c. pályázati felhívás az alábbiak szerint módosult:

2018.04.11.Megtekintés »

Már magyar nyelven is olvasható „A biogazdálkodás működik” c. EIP AGRI kiadvány!

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával magyar nyelven is elérhető az EIP AGRI Szolgáltató Pont által megjelentetett „A biogazdálkodás működik” c. kiadvány.

2018.04.06.Megtekintés »

Agrárkutatási konferencia Brüsszelben "Innovating for the future of farming and rural communities"

Az EU AgriResearch konferencia célja, hogy kutatók, gazdálkodók, vidéki közösségek, ipari szereplők, tanácsadók, jogalkotók, polgárok és az NGO-k képviselői közösen dolgozzanak együtt és formálják a jövő agrár K+I területét 2020 után.

2018.03.22.Megtekintés »

Inspiráló ötletek: Kecskék jó társaságban – fenntartható megoldás élősködőktől szenvedő kecskék számára

Emanuele La Barbera és Alessandra Rabittiis, umbriai olasz biogazdálkodók találtak egy természetes módszert arra, hogy csökkentsék a kecskék szenvedését okozó élősködők számát. Emanuele és Alessandra állománya 70 db Chamois kecskéből áll, és tejet, illetve tejtermékeket állítanak elő. A mezőgazdasági területük nagy részén legeltetnek, gabonaféléket, és hüvelyeseket termelnek, amit a takarmányozáshoz használnak fel. Többféle bio kecske sajtot állítanak elő, melyeket közvetlenül a gazdaságból értékesítenek. „Nem akartunk vegyszeres kezeléseket alkalmazni, alternatív megoldást kerestünk. Fekete tojótyúkokat hoztunk be, amelyek a rovarlárvák elfogyasztásával segítenek az élősködők számának csökkentésében.” – mondja Alessandra.

2018.01.30.Megtekintés »

„Csökkenthető az aszálykár? – Talajnedvesség-megőrző módszerek a mezőgazdaságban”

A konferencia időpontja: 2018. január 16. 9:00-15:00 óra, Földművelésügyi Minisztérium, Darányi Ignác terem.

2018.01.25.Megtekintés »

Inspiráló ötletek: FarmHackNL - gazdálkodók összekapcsolása az ügyfelekkel és a technológiai szakemberekkel

A mezőgazdasági termelők, az informatikai szolgáltatók, a technológiai szakértők, a befektetők és az egyéb érintett szereplők összefogásával olyan új digitális alkalmazások jöhetnek létre, amelyek igazodnak a mezőgazdasági termelők valós igényeihez. Ez az egész Európai Unióban egyre terjedő „Digitális Innovációs Hub”-ok (DIH) egyik célja. Az olyan kezdeményezések, mint a FarmHackNL, jelentős szerepet játszhatnak a DIH-k elindításában. A FarmHackNL egy magántulajdonban levő hálózati szervezet, amely a digitális technológiát használja a mezőgazdaságban az innovációk kifejlesztésére. "Egyre több ember használja a technológiát, hogy radikálisan új megoldásokat fejlesszen ki." - mondta Josien Kapma, a FarmHackNL egyik alapítója.

2018.01.19.Megtekintés »

Körforgásos gazdálkodás konferencia

Két évvel az EU Körforgásos gazdálkodás csomag 2015 decemberében történő elfogadását követően a cselekvési tervben szereplő kezdeményezések több mint a felét teljesítették.

2018.01.18.Megtekintés »

Módosult az Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása c. Vidékfejlesztési Program keretében megjelent felhívás

Az Irányító Hatóság 2017. december 21-i Közleménye szerint a VP Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása c. pályázati felhívás az alábbiak szerint módosult:

2018.01.02.Megtekintés »

Magyar nyelven is olvasható a Víz és mezőgazdaság kiadvány!

Magyarul is olvasható a "Víz és mezőgazdaság - Okos megoldások a gazdaságok vízgazdálkodásával kapcsolatban" című EIP-AGRI kiadvány.

2017.12.18.Megtekintés »

Nézze meg a Bristol Egyetem kisfilmjét a több szereplős, innovációs együttműködésről!

A Bristol Egyetem kisfilmje a több szereplős (multi-actor approach), gyakorlat-vezérelt, innovációs hálózat felépítését és működését mutatja be a Hennovation hálózat példáján keresztül.

2017.12.18.Megtekintés »

Inspiráló ötletek: Agrár-erdészet – ahol a természet és a gazdálkodó is nyer

A szél erózió és a vízhez való hozzáférés már évtizedek óta az éghajlatváltozás kihívásai a németországi Brandenburg régióban. Thomas Domin megtalálta a problémára a megoldást, ez pedig az agrár-erdészet. Összesen 7 hektáron 9 különböző fafajból sávokat alakított ki, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozásból adódó problémák csökkentéséhez, sőt járulékos nyereséget is termelnek.

2017.12.14.Megtekintés »

Módosult az Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása” című (VP3-16.1.1.-4.1.5.-4.2.1.4.2.2.-8.1.1.-8.2.1.-8.3.1.-8.5.1.-8.5.2.-8.6.1.-17 kódszámú) felhívás.

2017.11.23.Megtekintés »

A Horizont 2020 Társadalmi kihívások (SC2) – Információs hét Brüsszelben

Az Európai Bizottság DG AGRI és DG RTD valamint Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA) szervezésében négy napos tájékoztató rendezvény kerül megrendezésre Brüsszelben, melynek témája a 2018-2020 időszak pályázati lehetőségei, a „bioeconomy” szakpolitika, a digitalizáció és a „Blue Growth”.

2017.11.13.Megtekintés »

Winetwork Tematikus Hálózat eredményeinek bemutatása

Az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának finanszírozásában megvalósuló "WINETWORK" projekt részeként, az Eszterházy Károly Egyetem szervezésében megrendezésre kerülő rendezvény.

2017.10.13.Megtekintés »

Fenntartható gazdálkodás konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. október 18-án „Fenntartható Gazdálkodás” címmel nagyszabású szakmai konferenciát tart. Az eseményen részt vesznek Kelet-Közép-Európa agrárkamaráinak szakemberei, továbbá a téma amerikai szakértői is.

2017.10.13.Megtekintés »

Strategic thinking: building a research and innovation led Bioeconomy

The conference focusing on strategic thinking: building a research and innovation led bioeconomy will be held on the 21st September at the 78th National Agriculture and Food Exhibition and Fair (OMÉK) in Budapest (Hungary).

2017.10.09.Megtekintés »